Overgewicht

Overgewicht erfelijk bepaald

Laatst op een verjaardag hoorde ik iemand ja zeggen op de vraag van de gastvrouw voor een tweede ronde taart. Toen ik naar die persoon keek voelde zij zich blijkbaar geroepen om tegen mij te vertellen dat haar overgewicht erfelijk bepaald is. Zij komt uit een familie waar er meerdere mensen overgewicht hebben. Wat een vrijbrief heb je daarmee in handen dacht ik nog. Zou het echt zo zijn dat mensen waarbij overgewicht in de familie zit, het logisch is dat de volgende generatie ook overgewicht krijgt.

Overgewicht ontstaat tussen oren

Mij lijkt het zo dat kinderen geboren in deze families opgroeien met de eetgewoontes van vaders en moeders met overgewicht. Het wordt met de paplepel tussen oren gegeven. Deze kinderen leren eetgewoontes aan vanaf de geboorte. Aan de andere kant niet iedereen uit een familie met overgewicht heeft hier last van. Er zijn ook slanke mensen die uit zo’n familie komen. Hoe zit het nou precies.

Overgewicht en het MC Erasmus Rotterdam

Gelukkig heeft het MC Erasmus Rotterdam een onderzoek gedaan samen met 600 wetenschappers uit heel veel landen naar overgewicht en waarom de één wel dik wordt en de ander niet. De wetenschappers hebben 97 genetische patronen in kaart gebracht bij mensen die uit een familie met overgewicht komen. In de hersenen zijn heel veel van deze patronen aanwezig wat maakt dat deze mensen snel overgewicht krijgen. Dat is nogal wat. Tegelijkertijd moest ik terugdenken aan de vrouw op de verjaardag. Het lijkt erop dat zij toch een beetje gelijk krijgt.

Overgewicht en dooreten

Een ander aspect van overgewicht is het dooreten wat ik regelmatig hoor ook van slanke mensen. Het is heel moeilijk om weinig te eten van paprikachips, koekjes, drop enz enz. Voordat je het weet is de zak leeg. Eigenlijk vreemd van aardappels eet je een bepaalde hoeveelheid en chips gemaakt van aardappelen eet je door tot de zak leeg is. We weten allemaal wel dat het moeilijk is om te stoppen als je een nootje eet met chocolade erom heen. Terwijl je van walnoten stopt na 5 stuks te hebben opgegeten. Dus smaak en geur zijn ook belangrijke aspecten met overgewicht en dooreten.