Gevolgen van overgewicht

Overgewicht en de gevolgen

Wat heb jij dikke billen en een dikke buik. Dit kreeg ik te horen in het zwembad. Grrrrrr ja toen had ik een dikke buik en billen. Kinderen zijn heel eerlijk, ze laten gelijk weten wat ze van je vinden. Niet altijd even leuk om te horen. Ik dacht ja dit voorval zijn typische gevolgen van overgewicht.

Overwicht en sociale gevolgen
Het voorval in het zwembad overdenkend kwam ik tot de conclusie dat overgewicht ook sociale gevolgen heeft. Als je op een verjaardag een stuk taart neemt voel je mensen denken ja eigen schuld dikke bult als je al dik bent en dan een stuk taart opeten. In gespreken wordt vaak gezegd dat dikke mensen een gebrek aan wilskracht hebben want met een beetje motivtie kan je gewoon afvallen. En zeker meer bewegen want dan val je sneller af. Fijn om te horen als je niet van sporten houd.

Overgewicht en lichamelijke klachten
Natuurlijk neem ik het wel mee in mijn gedachtengang dat mijn overgewicht niet oke is. En ja er zijn tijden dat ik mijn lichamelijke klachten heel makkelijk negeer. Een groter risico op ziek worden heb ik ook door mijn overgewicht. Er komen dan allerlei gedachten over een maagverkleining, medicijnen, dieten voorbij.

Overgewicht meerdere oorzaken
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat overgewicht meerdere oorzaken heeft. Zoals bv de genen. Die spelen best wel een grote rol in overgewicht als je de onderzoeken kan geloven. Ook het eetgedrag van de ouders tijdens de baby en peuterjaren zijn van belang. Was je een moeilijke eter in de kleutertijd en at je weinig groente ook dat schijnt een oorzaak van overgewicht op volwassen leeftijd te zijn. Kortom het woord overgewicht omvat een hele wereld van gedachten en gevoelens. Mij heeft de opmerking van de kinderen in het zwembad wel geraakt. Het hielp mee om de draad op te pakken en iets te doen aan mijn overgewicht.