Afvallen en het jojo effect

Doordat ik bijna mijn hele leven aan het vechten ben geweest om vijf à tien kilo af te vallen heb ik nu redelijk last van het jojo effect. Het telkens andere populaire diëten volgen, eerst gemotiveerd afvallen en na een paar weken begon ik weer aan te komen. De kilo’s die ik verloor kwamen snel weer terug.

Zonder dat ik het wilde ontstond er een jojo effect. Tijdens de diëten eet je veel minder, verlies veel kilo’s maar dit is in feite water en spiermassa. Geen lichaamsvet dat blijft zitten. Je lichaam gaat dan in de spaarstand, de stofwisseling wordt trager, vet wordt minder snel verbrand. Alles wat je eet wordt omhelst door je lichaam en vastgehouden voor als er straks niks meer te eten is. Dat is wat je lichaam denkt. Van dit alles wordt je moe en futloos. En dan verdwijnt de motivatie. Hoppa en het voedsel lonkt. Dit weet je natuurlijk al lang maar soms ben je het vergeten.

Afvallen, jojo effect en adviezen

De adviezen en waarschuwingen vind ik vaak heel verwarrend. Je komt deze adviezen tegen in tijdschriften, op internet en soms in krantenartikelen, vaak naar aanleiding van een nieuw wetenschappelijk onderzoek. Op mij heeft dit zeker invloed. Dan ga ik 2 liter water drinken per dag, minstens 2 ons groente per dag. En dan nog de verwarrende onverzadigde of verzadigde vetten. De adviezen helpen allemaal mee om een jojo effect te krijgen. Als ik deze adviezen ga opvolgen is dat in een periode dat ik te zwaar ben.

Afvallen, jojo effect en magere producten

Om af te vallen en het jojo effect te verminderen heb ik een tijd lang magere producten gebruikt. Deze etenswaren bevatten dan wel minder vet echter veel van deze producten bevatten dan veel meer suiker. En omdat ik denk dat ze mager zijn eet ik er veel meer van. Ook dit bevorderd het jojo effect.

Afvallen, jojo effect en bewegen

Tijdens mijn jonge jaren heb ik aan veel sporten gedaan. Altijd in beweging. Mijn leven werd drukker door het werken en ouderschap. Ondanks de drukte ben ik blijven sporten en hardlopen. Dat had een positief effect op het afvallen en jojo effect. Totdat ik ouder werd en minder ging sporten. Smoesjes te over: voel me nu niet fit, morgen maar sporten, morgen begin ik weer, na het weekend. Dit was niet goed voor het afvallen en het jojo effect.


Afslanken zonder dieet