Overgewicht oorzaken

Zijn de oorzaken van overgewicht bekend?

Naar de oorzaken van overgewicht zijn heel veel onderzoeken gedaan. Hierdoor is er veel informatie beschikbaar inzake overgewicht. Als rode draad is de zin ” meer bewegen, minder en gezond eten” de uitkomst van veel onderzoeken. Klinkt makkelijk echter de praktijk wijst vaak anders uit.

Overgewicht in Nederland

In Nederland zijn we gewend om driemaal per dag te eten. Meestal bestaan de maaltijden uit brood, aardappels, rijst of pasta. Als je deze voedingsmiddelen meer eet dan gemiddeld krijg je meer suikers binnen dan je lichaam kan verwerken. Zo kan overgewicht ontstaan. Toch zijn er meer zaken die overgewicht in de hand werken.

Overgewicht en temperatuur

Bijna iedereen heeft centrale verwarming. De thermostaat wordt gauw omhoog gedraaid als het koud is. Vroeger hadden de mensen alleen een kolen- of petroleum kachel of een houtverbrander. Daardoor was vaak alleen de huiskamer warm. Buiten de huiskamer was de temperatuur erg koud. Ook in de slaapkamers. Vrijwel iedereen gebruikte in de winter kruiken. Een bijkomend voordeel van deze koude temperatuur in huis was dat je veel extra calorieen verbrandde om warm te blijven.  Overgewicht en temperatuur hebben echt met elkaar te maken.

Overgewicht en dooreten

Mensen met overgewicht zie je vaak dooreten waar anderen stoppen. Zijn dat nou gewoontes of speelt er een andere oorzaak mee. Uit een aantal onderzoeken blijkt dat ook verzadigings en smaakhormonen een rol spelen bij overgewicht en dooreten. Het is waarschijnlijk dat door het overgewicht bepaalde hormonen om te stoppen met dooreten ontbreken. De vraag is nu of het ontbreken van bepaalde hormonen de oorzaak of misschien het gevolg zijn van dooreten. Kip en het ei verhaal dus.

Overgewicht en de wereld

Amerika was het land wat het eerste te maken kreeg met overgewicht. Europa was een goede tweede in de wereld qua overgewicht. Nu zijn landen zoals China, Azie en Afrika aan de beurt om meer mensen met overgewicht te krijgen. Zo krijgt overgewicht de hele wereld in zijn greep.